Scimitar

✟ Kuollut ✟

Kutsumanimi: Scimmy
Rotu: Suomalainen puoliverinen
Sukupuoli: Ori
Väri: Vaaleanruunikko
Säkä: 170cm
Ikä: 24 v (s.  08.09.2012) oma
Rekisterinumero: VH12-031-0433, #PKK721
Osaaminen:Grand Prix, (110cm)
Omistaja:Anne/VRL-06858
Kasvattaja: Anne/VRL-06858
Meriitit: PP-MVA, Fn, FF, KTK-III, YLA3, KRJ-III

Kuvat

Scimmy koulukuvaScimitar - aikuisrakenneScimmy 2vScimmy

Luonne

Scimitar eli tutummin Scimmy tai vieläkin arkisemmin Kimmo, on luonteeltaan GP-tason kouluhevosen perikuva. Se on miellyttämisenhaluinen, tytöteliäs ori, mutta kuitenkin apujen kanssa tarkka ja herkkä. Ison kokonsa puolesta Scimmyä saa lämmitellä, lämmitellä ja vielä kerran lämmitellä, ennen kuin sillä voi alkaa työskentelemään kunnolla. Usein varsinaiset treenit pidetäänkin parinkymmenen minuutin pituisina, koska massiivinen herra väsähtää pitemmissä tanssahteluissa. Scimmy on siis kuin iso bodari; vahva ja toimiva, mutta kestävyyttä sillä saisi olla enemmänkin.

Kouluratoilla vaaleanruunikon vahvuus on ravi. Ravi on joustavaa, pyöreää ja tulee hevosen rungon läpi. Täydellisesti koottuna tämän hevosen selässä onkin taivaallista istua ja suorittaa sulkuväistöä. Hevosen parempi suunta on vasen, sen huomaa jo tuomareiden pisteissäkin. Oikea takanen on puolestaan hieman hidas ja varsinkin oikeassa laukassa tahti saisi olla parempi. Radalla oikeaa puolta joutuu joskus ratsastamaan nopeammaksi, eniten haasteita tuo piruetti oikean jalan ympäri. Edestä herra on melko kevyt ja voisi ottaa enemmän tuntumaa eteenpäin. Käynti on keskivahvaa ja Scimitar kylmähermoisena hevosena rentoutuu käyntitehtävissä mallikkaasti. Kokonaisuudessaan kokoavat tehtävät keräävät paremmat pisteet ja lisäyksissä Scimmy jää hieman tyhjäksi edestä ja voisi venyä paremmin. Ehdoton vahvuus on hevosen tasainen ja luottavainen luonne, radat näyttävät poikkeuksetta supersiisteiltä.

Kaikki hoitotoimenpiteet sujuvat vaivatta, Scimitar tykkää seurustella omaan rauhalliseen tapaansa ihmisten kanssa.

© AnneL

Suku

i. Flametongue
DWB, tprn, 168cm
VIP MVA Fn, PP-MVA, KTK-III
ii. Storm Blade
DWB, rn, 173cm
YLA1
iii. -
iie. -
ie. Celebrity
DWB, tprt, 161cm
iei. Crazy Magnet - evm
iee. Celeste - evm
e. Spirit of Chaos
DWB, vrt, 177cm
Fn, PP-MVA
ei. Dunkel
DWB, km, 171cm
eii. Toukvankor - evm
eie. Airaware - evm
ee. Ancient Spirit
DWB, rn, n,170cm
YLA3
eei. Fast Benny - evm
eee. Spirited Illusion - evm

Jälkeläiset

s. 2018 JB Sun and Steel, e Morning Sun 0417
s. 2017 JB Annihilation, e. Disturbed Necrodancer
s. 2016 JB Katyusha , e. Lush Grenadilla
s. 2013 JB WinterSpell, e. Durandal

Sukuselvitys

i. Flametongue on upea, tummanpunaruunikko tanskanpuoliveriori, joka on kisannut Inter I-tasolla asti, sijoituksia Inter II-tasolta. Näyttelypuolelta meriittejä ei myöskään puutu: ori on kantakirjattu III-palkinnolla, lisäksi saavuttanut PKK:n arvonimet VIP MVA Fn, ja PP-MVA. Topi asui Seppeleessä tallin omistjan kilparatsuna ja on jättänyt kuusi jälkeläistä. Hevonen on nyt myyty Saksaan ja toimii siellä jalostusoriina ja opetusmestarina.

ii. Stormblade oli ruunikko, hyvin tyypillinen tanskalaistyyppinen puoliveriori. Se toimi Stormblade-siittolan kantaoriina ja palkittiin YLA1-palkinnolla. Ori jätti jälkeensä seitsemän jälkeläistä, jotka on kaikki kirjattu tanskalaisiksi puoliverisiksi. Stormbladen vanhemmista ei ole tietoja.

ie. Celebrity oli tummanpunarautias, hieman keveämpi tanskalaistamma. Se toimi pääosin harrasteratsuna. Cele oli luonteeltaan ja käsiteltävyydeltään melko varma ja tasainen, mutta ratsastettaessa hyvinkin ailahtelevainen. Tamma jätti jälkeensä kaksi jälkeläistä, joista Topi on ainoa elossa oleva.

iei. Crazy Magnet (evm) oli maksanrautias kenttäratsu, jonka omistaja oli armeijataustainen. Ori toimi myös sotaharjoitushevosena ja oli hyvin kuuliainen. Tarkkaa mitaustietoa ei hevosesta ole jäänyt, mutta huhujen mukaan se oli melko pienikokoinen “rimppakinttu”, mutta kiiltäväkarvainen sellainen.

iee. Celeste oli toimi siitostammana Tanskan eteläosassa sijaitsevassa suuressa siittolassa. Se jätti jälkeensä 7 varsaa, joista kaikista tuli kelpo ratsuja. Celeste oli väriltään rautias.

e. Spirit of Chaos “Riina” oli myöksin tanskalaissukuinen puoliveritamma. Voimakas rodunomainen luusto ja herkkä, vaalea karvapeite olivat tamman tuntomerkkejä. Riina oli todella herkkä, yhden ihmisen hevonen. Tamma kilpaili esteillä sijoittuen jopa 150cm-luokissa, kilpailu-ura oli kuitenkin lyhyt sen herkästä luonteesta johtuen. Kaunotar menestyi näyttelyissä, saaden arvonimet Finest ja PP-MVA. Tamma lopetettiin terveyssyyistä 16-vuotiaana.

ei. Dunkel “Teemu” oli suurikokoinen, kimo ratsu, joka toimi mukavasti ja näppärästi. Se oli luonteeltaan herrasmiesmäisen rauhallinen, miellyttämisenhaluinen suorittaja. Teemu oli koulupainooteinen kisaten Vaatuva B-tasolla asti. Myöskin pikkuluokkia sillä hypättiin mielenvirkistämiseksi.
©Anne

eii. Toukvankor (evm) oli hyvä hyppääjä, joka saavutti monia sijoituksia kansallisella tasolla. Myöhemmin herra toimi siitoshevosena, koska se oli myäs hyvärakenteinen ja periytti rakennetta jälkeläisilleen.

eie. Kuvankaunis Airaware (evm) oli kouluratsuna erinomainen. Sillä olis myös hyvä rakenne, joten se on menestynyt myös näyttelyissä.
© kexx/Shaikujin

ee. Ancient Spirit oli hyvärakenteinen, kaunispäinen ruunikko. Tamma palittiin YLA3-palkinnolla. “Annilla” oli hyvät ja huonot päivänsä, se oli helposti stressaantuvaa tyyppiä ja tarkat rutiinit olivatkin hevoselle kaikki kaikessa. Anni jätti jälkeensä viisi jälkeläistä, joista kaikkien paitsi Riinan isä on Stormblade.

eei. Fast Benny (evm): hevosesta ei ole jäänyt tarkkoja tietoja.

eee. Spirited Illusion (evm): hevosesta ei ole jäänyt tarkkoja tietoja.
©Anne


© Anne ja kexx/Shaikujin

Päiväkirjamerkinnät - 3kpl

Anne (Mika) 23.10.2012:

Mika mulkaisi isäänsä, joka talutti tallinkäytävällä espanjalaista oriitaan. Poika huokaisi ja antoi katseensa seurata vielä karsinaan katoavaa hienoa hevosta. Tallin tuoksu oli tuttu ja toi mieleen muistoja. Olihan siitä jo aikaa, kun Mika oli hevosien kanssa viimeeksi ollut tekemisissä. Tai ponejahan nuo olivat olleet. Siltikin hän tunsi olonsa omituiseksi. Vieraaksi tunkeilijaksi, joka oli pakotettu isänsä työpaikalle.

Samu asteli ulos Ramonen karsinasta.

- Eikö siitä olkekin tullut hieno? Taisit nähdä sen silloin ratsukoulutuksen alussa? Samu kysyi.

Mika nyökkäsi. Miten muuten äijän jorinoihin nyt saattoi suhtautua. Kai se heppa nyt hieno oli, jos kerran GP:tä veti.

- Ehkä teen saman Scimmyn kanssa, Samu lohkaisi. Huonosti, ainakin Mikan mielestä.

Mika mumisi ja lähti seuraamaan isäänsä, joka johdatti häntä tallikäytävän viimeisimpään nurkkaukseen. Muutama ihminen kulki leveällä käytävällä ohi. Samu paikan pääomistajana moikkaili heille iloisesti.

- Scimitar? Niin kuin se miekka? Mika kysyi nähdessään hevosen nimikyltin.

- Miekasta en teidä, mutta se sen nimi on, Samu sanoi ja aukaisi rennolla kädenliikkeellä karsinan liukuoven. Ainakin mestat näyttivät olevan kunnossa jos ei muuta, Mika mietti.

Suuressa karsinassa seisoi vaaleanruunikko hevonen.

- Mutta, mutta. Se on varsa? Mika änkytti.

- Kyllä. Sinun huolletttava. Samoin kuin loimipesijän homma. Ne kaksi asiaa saat, muuta et, Samu jyrähti katsellen tyhjyyteen.

Mika nyökkäsi. Varsan silittelyä ja loimipesua? Kai sekin menettelisi, mutta olisi siinäkin haastetta. Totuttelemisen osalta ainakin.Anne (Mika) 01.11.2012:

Satulahuoneessa kävi harvinainen kuhina. Asiallisiin ratsastusvarusteisiin pukeutuneet ratsastajat napsivat mukaan tavaroitaan ja siirtyivät kukin omille tahoilleen tallia. Mika roikotti käsissään pienehköjä suitsia, joissa oli kiinni pehmeä kumikuolain.

Scimmy oli vuoden. Sen koulutus tuli hieman jälkijunassa, mutta nyt täytyi aloittaa kunnolla. Mika yrittäisi tehdä pienen kävelylenkin ruukin alueella, seuranaan poukkoileva Scimmy.

- Kai sä osaat laittaa nuo? mustahiuksinen nainen kysyi pojalta virnistäen.

- Joo, on mä ennenkin, Mika mutisi. Nainen näytti niin virkeältä ja puhtaalta. Vaatteet istuivat täydellisesti ja mustat hiukset tuoksuivat shampoolle.

- Nica, nainen ojensi kätensä.
- Mika, Mika teki samoin.

Molemmat purskahtivat nauruun tajutessaan nimien aiheuttaman riimireaktion.

- Hi hi, näin ei olekaan käynyt ennen, Nica naureskeli.
- Minkä hevosen sä omistat? Mika kysyi naurun hälvettyä.
- Mulla on kolme, Jace, Pöljä ja Saku, kaikki puoliverisiä oriita.
- Aah. Mulla on vastuulla yksi. Varsa vielä.
- Scimitar? Joo mä tiedänkin sen. Seppeleen kasvatteja? Nica jakoi.
- Jep.
- Miten se sun hoitoon päätyi?
- No se on pitempi tarina, mutta siis Samu on mun isä ja se ajatteli, että mun ois taas hyvä alkaa ratsastamaan.
- Taas?
- Pitempi tarina, Mika sanoi ja suuntasi huomionsa harjoittelusuitsiin. - Mutta, kiva tavata. Mä meen nyt taluttamaan sitä varsaa.

Nica hyvästeli ja Mika jatkoi tallin puolelle.

Scimmy odotti karsinassaan. Se säpsähti, kun Mika aukaisi oven, mutta lähestyi luottavaisesti poikaa. Tutuilla otteilla Mika sai orille suitset päähän. Niin tutuilla, ettei Scimmy edes ehtinyt vastustella. Hetken se heitteli päätään ja jauhoi kuolainta suussaan, mutta sulavasti suostui pitämään kapulaa suussaan.

Hetken päästä Mika maiskautti varsan liikenteeseen. He kävelivät laajalle pihalle ja siitä kohden koulukenttää. Oli kylmä. Mika kirosi mielessään, ettei vielä ollut saanut kaivettua talvitakkeja esille. Luultavasti sekin olisi ollut turhaa, koska hän oli vielä viime vuoden aikana kasvanut useita senttejä. Seitsemäntoistavuotiaana koko oli vielä vaihteleva.

Scimmy nautti selvästi työskentelystä, vaikka se sähläsi ja sahasikin omiaan. Mika päätti vielä kävellä hetken, ennen jäätymiskuolemaa. Ilta pimeni ja Järnbyn valot syttyivät. Maneesilta kuului enemmän ääniä, koulukentällä vallitsi rauha.Anne (Mika) 10.12.2017:

Mika painoi pohkeet Scimmyn kylkiin ja antoi sen kävellä. Hän katseli Järnbyn vahvoja tammia, jotka piirtyivät mustina valkoista lumitaustaa vasten. Mika hymähti. Vuodet olivat vierineet ja viiden vuoden takaiset aloitusajat tallilla iskivät alitajuntaan näin joulun alla. Mika oli edelleen Scimmyn hoitaja, samalla myös muiden hevosten. Eikä pelkkä hoitaja, vaan liikuttaja myös. Scimitar oli kasvanut hömelöstä varsasta GP-tason kisatykiksi ja oli jo pikkuhiljaa siirymässä jalostusoriin tehtäviin. Mika oli istunut sen selässä tuhannet alkukäynnit ja liikutellut maastossa ja pieniä esteitä hypellen myöskin lukemattomat kerrat. Aina se oli silti yhtä nautinnollista ja hauskaa.

Scimmy pärskähteli ja pidensi käyntiä, kun Mika käänsi sen kohti kotia. Enkkuviltin päälle oli kertynyt jo hento lumikerros. Kaarina ratsasti hevosia maneesilla ja Mika veisi Scimmyn naiselle puolen tunnin treeniin. Kaarina oli pieni ja hieman lapsenomainen nainen, joka killui Scimmyn selässä epäsopusuhtaisesti. Kuitenkin pieni nainen oli kehittänyt hevosta harppauksittain eteenpäin ja suoritti lystikästä piaffia vaaleanruunikon kanssa kouluradoilla. Mikan isä Samu oli muuttanut muutama vuosi sitten Espanjaan ja Järnbyn kouluratsastustiimi oli täysin muuttunut.

Mika hyppäsi Scimmyn selästä maneesin ulkopuolella ja talutti hevosen maneesiin. Scimitar jäi työskentelemään lämmenneenä, kun Mika otti vastaan Antti-oriin ja jäi hetkeksi taluttelemaan sitä maneesiin. Sivusilmällä Mika seurasi, miten Scimitar alkoi liikkua pikkuhiljaa kootummin ja pärskähteli tyytyväisenä. Tässä vaiheessa olisi kliseistä lisätä, että Mikakin tunsi syvää paloa huippukouluratsastajaksi. Mutta ei, ei hän tuntenut. Tämä rauhallinen ja stressaamaton tehtävä hienojen hevosten hoitajan oli hänelle juuri se oikea paikka.Kilpailut

Näyttelyt

Pvm Paikka Jaos Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
31.12.2017PKKPKK8. Ratsastuskuva kilpailuistaTiiaKP
01.10.2017ZenPKK4. Siitokseen tarjottavat oritPölhöHY
31.05.2017PKKPKK8. Totista työskentelyäTuuliaKP
31.01.2017EncorePKK2. LämminverioritViiruEO-sert, EM
12.09.2016Allu ExpressPKK8. LiikekuvatnicaKP
05.09.2016Allu ExpressPKK8. LiikekuvatTuuliaKP
28.08.2016Allu ExpressPKK2. HevosoriitKicsEO-sert
04.08.2016Allu ExpressPKK1. HevosoriitaksuEO-sert
23.01.2016Sadehelmen suomenhevosetPKK1. HevosoriitViiruHY
30.11.2015SeppeleVSN4. Hevosorittaffel6/10(35p)
10.10.2015JärnbyPKK5. PuoliverioriitViiruEO-sert, EM
14.07.2015JärnbyPKK5. PuoliverioriitElisaEO-sert, EM
24.03.2015AmarantePKK4. PuoliverioritKicsHY
22.03.2015Mel SerenPKK1. FWB oritnicaLKVKTK-sert, BIS2
16.03.2015SeppeleMSY2. PuoliverisetLynn MSIN
15.03.2015JärnbyPKK5 PuoliverioriitaksuEO-sert
21.04.2013Järnbyn yksityistalliPKK1. VarsatMiiaEO-sert
20.04.2013Stall LumosPKK1. VarsataksuEO-sert
31.03.2013VRKKPKK5. VarsatElisaHY
27.03.2013Farhill Riding CenterMSY1. Piirretyt varsat varsakuvillamiserySIN2
24.03.2013Latun talliPKK1. VarsatLatuLKVEO-sert BIS3Ominaisuuspisteet - tämä hevonen kilpailee porrastetuissa

Hyppykapasiteetti ja rohkeus Nopeus ja kestävyys Kuuliaisuus ja luonne Tahti ja irtonaisuus Tarkkuus ja ketteryys
18.38p. 5.63p. 2992.40p. 3700.83p. 2.88p.
ERJ KRJ KeRJ VVJ
3010.78p. (vt. 7 / 3)6693.23p. (vt. 11 / 10)24.01p. (vt. 0 / -1)2995.28p. (vt. 6 / 3)

Sanottua

15.05.2018 KRJ Laatuarvostelu, tuomarit:
8,5 + 40 + 0 + 20 + 15 = 83,5 p. KRJ-III

31.12.2017 PKK, Tiia:
Ratsukon keskittyneet ilmeet jäävät mieleen. Hevosella onnistunut väritys.

01.10.2017 Zen, Pölhö:
Pää on hieman vääristynyt, vtj pukinkavio, molemmat tj takana. Kaunis toteutus.

31.05.2017 PKK, Tuulia:
Kaunis, onnistunut, totinen kilpailukuva.

31.01.2017 Encore, Viiru:
EM: Tekniikka

12.09.2016 Allu Express, nica:
Tässä kuvassa on kilpailun tuntua. Upea liike hevosella ja se näyttää yrittävän parhaansa. Toimiva kokonaisuus!

05.09.2016 Allu Express, Tuulia:
Upea piirros, tyyni tunnelma.

30.11.2015 Seppele, taffel:
VSN-pisteet:
Yleisvaikutelma: 4, Rotuleima: 4, Sukupuolileima: 3, Pää: 3, Kaula: 3½, Etuosa: 4, Runko: 3, Takaosa: 3½, Etujalat: 3½, Takajalat: 3½ =35,5p

10.10.2015 Järnby, Viiru:
Vankkarakenteinen ori. Syvä etukorkea runko, jossa painunut selkä. Pitkä, alaskiinnittynyt kaula, loivahko lapa. Aavistuksen pieni pää. Etujalat melko hyväasentoiset, vej erittäin lyhyt kyynärvarsi ja pitkä sääri (= etupolvet eri tasoilla). Aavistuksen pystythköt vuohiset. (EM: Väri)

15.08.2015 PKK:n 55. Kantakirjaustilaisuus, tuomarit:
16+16+13 = 60%
- Pieni pää ja lyhyehkö kaula runkoon verrattuna. Pään ja kaulan liittymä ohut. Voimakkaan näköinen niska. Takaosa etuosaa massiivisempi, joten voisi olla sopusuhtaisempi rungostaan. Hyvä rungon syvyys. Ohuet etusääret ja lyhyet kyynärvarret. Turhan pystyt vuohiset. Hyvässä lihaskunnossa ja elävästi väritetty.
- Pitkärunkoinen, sukupuoli- ja rotuleima saisivat olla vahvemmat. Hyvä pitkä kouluratsulle ominainen lapa, selkeä säkä. Kaunis toteutus.

14.07.2015 Järnby, Elisa:
EM: Tekniikka

Kuvat, ulkoasu, tekstit © Anne L
Varusteet:
Equestrian PRO
virtuaalitalli / virtuaalihevonen