Tanya

Oldfinion Tania

✟ Kuollut ✟

Kutsumanimi: Tanja
Rotu: Oldenburg
Sukupuoli: Tamma
Väri: Kulorautias
Säkä: 170cm
Ikä: 20 v (s.  30.03.2017) oma
Rekisterinumero: VH17-013-0068, #PKK2242
Osaaminen:Intermediate I
Omistaja:Anne (VRL-06858)
Kasvattaja: Oldfinion Dressage
Meriitit: PKK-V, KRJ-III, VPVL-III, VFA2

Kuvat

TanyaTanyaTanya

Luonne

Yleisesti:
Tanja on hyvin omanarvonsa tunteva tamma. Sellainen perinteinen, ylimielinen hienohelma, joka suvaitsee selkäänsä vain tasaisia ja kevyitä ratsastajia. Sisäänpäin kääntytnyt ja hieman hapan käsiteltäessä, eikä mikään luontainen esiintyjä.

Tallissa:
Tamma vaatii rauhalliset ja määrätietoiset otteet. Se kilahtaa, jos vain saa siihen tekosyyn. Tania on paras hoitaa molemmilta puolilta kiinitettynä, näin se ei pääse nappaisemaan varomatonta käsittelijää. Herkkäselkäinen hevonen vastustelee satulointia aina, vaikka ensin laskisi satulahuovan höyhenenkevyesti sen selkään. Vyön kiristys on varustamisen vaarallisin paikka, silloin jopa kaviokin saattaa nousta. Suitset tamma ottaa puolestaan nöyrästi ja onkin suitsituksen jälkeen kuin eri hevonen.

Ratsastus ja askellajit:
Tanjan selkään menään vain nousujakkaralta ja selkään on laskeuduttava rauhallisesti ja mielellään hyvässä tasapainossa. Raudikko kulkee parhaiten kangilla, ilman kannuksia.

    Käynti on melko laadukasta ja venyvää. Vaikka maastossa Tanja kyttäilee, kouluradalla se tietää olevansa töissä, ja vapaassa käynissäkin useimmiten pysyy rentona. Käyntia kootessa helposti lähtee ajattelemaan taaksepäin, vaikkei Tanja vastustele, tulee käynnistä hieman kovaa. Tässä saakin ratsastaja pitää omat avut pitkinä ja mielen rauhallisena.

    Ravi on Tanjan vahvin askellaji. Se on joustavaa sekä tahdikasta ja askellaji, jossa tamman on helppo rentoutua. Passage on myös saatu ajan myötä paremmaksi, kun Tanjan lihasvoima on kehittynyt. Tässä taaksepäinajattelu toimiikin, ja Tanjan passagessa on mukavaa pysähtyneisyyttä. Piaffissa Tanja pysyy hetkiä ja tässä sitä saa ratsastaa selkeästi eteen, ettei tamma kokoa askeliaan kuihtumispisteeseen. Tanja lisää hienosti, varsinkin edestä, mutta pudottaa välillä liikaa selkäänsä, joka on muutamaan otteeseen näkynyt pisteissä.

    Laukan kanssa on ollut puurtamista. Laukka jää kierimään helposti hevosen alle ja askel ei veny. Tamma on laukassa todella sisällä omissa maailmoissaan ja esiintyvyyden saa siihen todella kaivaa. Tanja vaihtaa puhtaasti, mutta matalasti. Laukkapiruetit taas toimivat hyvin: Tanja ei ole heti juoksemassa niistä ulos.

Kisapaikoilla:
Tanja tutkailee maailmaa kisapaikoilla omasta rauhastaan. Ei ota kontaktia, muttei myöskään hermostu vilinästä. Muiden hevosten kanssa hyvä pitää kunnon välimatkat.

Muuta:
Mukava ja kaunis kisahevonen, joka on opettanut ratsastajilleen paljon!

Suku

i. Tourniquet Wolf
old, rn, 175cm
VIR MVA ch., KTK-II, KRJ-I, KV-II, KVJ A
ii. Wolf's Torquil
old, rt, 169cm
KTK-II, KRJ-I
iii. Torrevinos GER
old, rt, 174cm
KRJ-II
iie. Crosstown Girl
old, rt, 165cm
KKRJ-II
ie. Marzipan Wolf
old, rt, 166cm
KRJ-I
iei. Grizzel's Showman
old, rt, 172cm
KRJ-II
iee. Marzellina
old, trn, 168cm
KRJ-II
e. Oldfinion Bapathia
old, rt, 165cm
KTK-III, KV-III, KRJ-III, KVJ A
ei. Bergerac du Roch
sf, trn, 169cm
VSN Ch., KTK-I, KV-II
eii. Don Bravado
sf,vprn, 170cm
VSN Ch., KTK-II, KRJ-I, KVJ AB
eie. Carpathia
trak, trn, 168cm
VIR MVA Ch, VSN Champion, KTK-I
ee. Oldfinion Castelle
old, rt, 164cm
KV-II
eei. Chaucer
würt, trn, 168cm
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I
eee. Wendelin
old, rt, 168cm
KTK-III

Jälkeläiset

s. 2018 JB Despina, i. JB Japetus
s. 2018 JB Penumbra, i. Dead of Night
s. 2017 Holy Trinity, i. Deadly Seven Lumos

Sukuselvitys

i. Tourniquet Wolf oli upea, kuivarakenteinen ruunikko oldenburg-ori. Ori oli tasainen suorittaja, vaikka mielialat vaihtelivatkin tiuhaan. “Torni” jätti jälkeensä kuusi kouluradoilla menestynyttä varsaa. Hevonen saavutti kunnioitettavan meriittilistan: VIR MVA ch., KTK-II, KRJ-I, KV-II, KVJ A.

    ii. Wolf’s Torquil hätkähdytti katselijat kiiltävällä, rautiaalla olemuksellaan. Ori oli lempeä ja leppoisa, melkoisen työstettävä hevonen. Se kisasi porrastetuissa aina GP-tasolla asti ja niitti meriitit: KRJ-I sekä kantakirjan puolella KTK-II.

        iii. Torrevino GER “Toro” oli hyvin egoileva, tummanrautias ori. Näyttävä ja mahtipontinen olemus hurmasi kouluradoilla ja GP:n tasoisesti tämä hevonen liikkuikin. KRJ-II -pytingillä palkittu ori jätti 7 jälkeläistä, 6 oldenburgia ja yhden suomalaisen puoliverisen.

        iie. Crosstown Girl oli luonteikas tamma, joten oli ihme, että siitä saatiin koulittua GP-tason ratsu. Rautias kaunokainen sai kuusi jälkeläistä kisauransa jälkeen.

    ie. Marzipan Wolf oli kaunis, rautias oledenburg-tamma. KRJ-I-palkittu tamma sai neljä jälkeläistä. Se oli koulupainotteinen, mutta myös esteratsastuksessa hyppäsi n. 100cm rataa varmasti. Herkkä ratsastaa, kauniskäytöksinen.

        iei. Grizzel's Showman, tuo maksanrautias, lempeä ruuna kisasi myöskin viimeisillä vuosillaan GP-tasolla. Kevyt ja reaktiivinen ratsastaa ja varma kisapaikoilla, mitä enempää voikaan hevoselta toivoa!

        iee. Marzellina, tummanruunikko oli haasteellisempi hevonen, jolla puuttui luottamus ihmiseen. Kuitenkin hyvän rakenteensa ja piilevän yritteliäisyyden ansiosta tamma menestyi kisaradoilla hyvin. Siltä jäi kolme jälkeläistä ja paljon muistoja ratsastajilleen.

e. Oldfinion Bapathia on äitimäinen, rautias tamma. Inter II-tason ratsu on käynyt jos jonkinmoiset arvioinnit läpi: KTK-III, KV-III, KRJ-III, KVJ A. Oma moottori ja kärsivällisyyttä vaativa ratsastustyyli johtaa onnistumisiin, kuitenkin välillä tammamaisia notkahduksia suorituksissa tapahtuu. Vuoteen 2018 mennessä tammalta on jäänyt neljä tammajälkeläistä.

    ei. Ranskalainen, upea tummanruunikko Bergerac du Roch nappasi komean palkintorivin: Ch., VSN Ch., KTK-I, KV-II, KRJ-I, KVJ AB. Eikä ihme: rohkea ori, jolla oli karismaa ja sopivaa draamantajua. GP-tason hevonen oli oikein miellyttävä työstää, vaikkakin omasi haastavat askellajit.

        eii. Don Bravado, ranskalainen puoliverinen, massiivisella olemuksella.”Bravo” ei jättänyt ketään kylmäksi, ei myöskään huippuratsastajia. Sosiaalinen hevonen, joka nautti esiintyä myös lajitovereilleen. Jälkeläisiä neljä kappaletta ja mukava meriittilista myös: VSN Ch., KTK-II, KRJ-I, KVJ AB.

        eie. Carphatia oli kaunis trakehner-tamma. Melko lyhyt runko auttoi tammaa kokoamisessa ja se pääsikin GP-tasolle. Tarkempia luonnekuvauksia ei ole saatavilla. Hyvät meriittilistat löytyvät historiankirjoista: VIR MVA ch., VSN Ch., KTK-I .

    ee. Oldfinion Castelle oli herkkä, rautias oldenburg-tamma. Sen koulutustaso oli Grand Prix ja tamma oli todellinen meriittihai: VIR MVA ch., VSN Ch., KTK-I, KV-II, KRJ-II. Todellinen unelma selästä käsin, kunhan sen sai vertymään. Tammalta jäänyt kuusi potentiaalista jälkeläistä.

        eei. Chaucer oli niitä oriita, joilla on pitkä ja herkkä muisti. Tämä tietenkin välillä kääntyi hevosta itseään vastaan, mutta takasi myös helpohkon koulutuksen ja oppivaisen luonteen. Näyttävä ori, jonka tarkkaa väritietoa ei ole saatavilla. VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I.

        eee. Wendelin oli oldenburgilainen tamma, jonka tarkemmat tiedot ovat kadonneet. Todennäköisesti rautias tamma, joka kisaili Prix St. Georges-tasolla ja käväisi kantakirjan puolella nappaamassa KTK-III -palkinnon.


© AnneL

Kilpailut

Näyttelyt

Pvm Paikka Jaos Luokka Tuomari Sijoitus Palkinto
31.12.2019PKKPKK6. EM-luokka: värimaailmaElisaEM
16.09.2019JärnbyPKK4. Muu kuva: Syksyinen kuva puoliverisilleInnaKP
31.10.2018SeppelePKK14. EM-luokka lämminverisilleInnaEM
25.07.2018PKKPKK8. Muu kuva: tietokoneella piirrettyPölhöKM, EM
30.03.2018SeppelePKK10. RatsastuskuvaLynnKP, EM
20.02.2018Saariston hevosopistoPKK1506PölhöKM, EM

Sanottua

31.12.2019 PKK, Elisa:
Ihastuttava, seepiakuvaan taittuva värimaailma. Valot ja varjot ratsukossa kivat, mutta eivät mene yhteen enempi maalaustyylisen taustan kanssa. Taustasta ja ratsukosta muodostuu kuitenkin kiva kontrasti keskenään. (EM: Värimaailma)

16.09.2019 Järnby, Inna:
Kauniin sävyinen kuva ja tausta sopii loistavasti hevosen väritykseen. Ratsastajan takki erottuu mukavasti muusta värimaailmasta.

31.10.2018 Seppele, Inna:
EM: Värimaailma

25.07.2018 PKK, Pölhö:
Värit ovat kauniit ja mieleenpainuvat. Ratsukko näyttää harmoniselta ja on anatomisesti kohdillaan. Työ on hivenen luonnosmaisen karkea, varjostuksia hieman vielä jatkamalla tai pehmentämällä kuva olisi päässyt tuomarin makuun koko loistoonsa. (EM: Värimaailma)

30.05.2018 Virtuaalisten puoliveristen laatuarvostelu, tuomarit:
14,5+23+9+33+10+9=98,5 - VPVL-III

15.05.2018 KRJ Laatuarvostelu, tuomarit:
7,5 + 37 + 25 + 5 + 5 = 79,5 p. KRJ-III

30.03.2018 Seppele, Lynn:
Arvosteltu 1. kuvasta. Kauniin pronssinen värimaailma. Sievä hevonen ja hyvin keskittyneen oloinen ratsastaja. (EM: Värimaailma)

20.02.2018 Saariston hevosopisto, Pölhö:
(EM: Värimaailma). Kuva on kaunis ja harmoninen, mutta ei ehkä erityisen tarinallinen.

Kuvat, ulkoasu, tekstit © Anne L
virtuaalitalli / virtuaalihevonen